Ohjelmat ja mallikirjastot

Mallinnus

tinkerMallinnuksessa voi käyttää geometrisiin muotoihin perustuvaa tinkercad-ohjelmaa joka löytyy osoitteesta https://tinkercad.com/. Ohjelma tallentaa mallin heti tulostuksessa käytettävään .stl-tiedostomuotoon.

SUmakeUusi SketchUp Make 2016 on ohjelma jossa voi myös mallintaa kappaleen suoraan 3D-tulostusmuotoon. Ohjelman alussa on valittava Template alustalta 3D printing ja millimeters  niin silloin kappaleet voidaan suunnitella mittakaavaan.

Ohjelma tallentaa tiedoston muotoon .skp mutta viemällä piirustus 3D muotoon kappale voidaan tallentaa .obj -tiedostoksi joka voidaan sijoitaa suoraan esim. Cura -ohjelmaan tulostettavaksi.

Mallikirjastot

Aluksi kannattaa tutustua tulostimeen nappaamalla valmiita malleja netistä. Yksi suurimmista sivustoista on http://www.thingiverse.com/

Sieltä löytyy tuhansia harrastajien mallintamia esineitä, joista kaikki eivät kuitenkaan ole kelvollisia tulostettavia. Jos mallin sivulta selviää, että moni on sellaisen tehnyt (I made one), kannattaa napata sellainen.

WP_000738

Tulostimen käyttöohjelma

Tulostimen käyttöohjelmaksi kannattaa ottaa niinikään ilmainen Cura. Se on Ultimakerin kehittämä helppokäyttöinen ohjelma ja soveltuu erinomaisesti koulukäyttöön. Ohjelma löytyy osoitteesta Ultimaker.com.kuvaMutta varteenotettava vaihtoehto on myös Repetier Host, jolla  voidaan ohjata tulostimen säätöjä tarkemmin. Uusin versio Windowsia varten löytyy Repetierin omilta sivuilta. Macille ja Linukselle on omat Repetier Host-versiot.

Repetier Hostilla poimitaan .stl-tiedosto eli mallinnettu esine. RH:n sisällä on Slic3r-ohjelma (http://slic3r.org/), jolla viipaloidaan malli tulostuskerroksiin eli tehdään G-koodi tulostusta varten. http://www.repetier.com/download/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *