Kolmiulotteinen tulostaminen

”Kolmiulotteinen tulostus tai 3D-tulostus on virtuaalisen mallin tuotteistamista fyysiseksi esineeksi 3D-tulostimen avulla. Tulostimessa voidaan käyttää materiaaleina esimerkiksi muovia, metallia, keraamia tai lasia.

Tulostusmateriaali on yleensä omissa keloissa, joista mallintamiseen tarvittava materiaali johdetaan tulostuspäähän esimerkiksi nauhana tai jauheena. Tulostuspää sulattaa tai liuottaa nesteeseen tulostusmateriaalin ja suihkuttaa liukenevan materiaalin tulostinalustalle, joka kovettuu ohuina kerroksina haluttuun kohtaan. Malli muodostuu näin useista ohuista kerroksista.”

Lähde: Wikipedia Lue lisää.

 

CAD piirustus on virtuaalinen malli joka tallennetaan digitaaliseen muotoon vektorigrafiikkana. Kappaletta voidaan tarkastella tietokoneella monesta eri suunnasta ja tarvittaessa muokata  uudelleen. Ennen tulostamiseen ryhtymistä digitaalinen tiedosto täytyy muuntaa 3D-tulostimelle ymmärrettävään muotoon jota kutsutaan G-koodiksi. 

Tämä alkeellinen ohjauskoodi kertoo tulostimen X-,  Y- ja Z-akseleille missä kohtaa tulostimen pään pitää olla kun halutaan tulostaa tietokoneella suunniteltu muoto. Vektorigrafiikan avulla G-koodissa määritellään tulostimen liikerata jota 3D-tulostin seuraa rivi riviltä.

Kun digitaalista mallia muunnetaan G-koodiksi, niin malli viipaloidaan tai tarkemmin leikataan horisontaalisesti tasoiksi eli layereiksi.

Ohjelma laskee tasot 3D-tulostimen liikeradoiksi ja tallentaa ne G-koodina koneen muistiin. G-koodia tai komentorivejä saattaa olla useita satoja jopa tuhansia, riippuen kappaleen koosta ja muodoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *